Historik


Vi köpter första delen av området 1990, då fanns här bara skog (Det året föddes vårt 1:a barn).
Sen har vi arbetat fram gräsmattor och vägar. Sven har huggit träd och kört traktorgrävare.
Det första huset flyttades hit från degersand det har varit ett anex till Degersands pensionat som fanna på 1950-60 talet.

Nu hade vi 6st dubbelrum med utedass och dush. Kylskåpet stod utomhus och alla rum hade egen kaffebryggare. Året var 1992 (då hade vi fått vårt 2:a barn) och anläggningen hette Eklunds övernattningar.


sommaren 1995 hade vi bygt ut i lösvirke med ett st. sälskapsrum/kök samt 3 dubbelrum (vårt 3:e barn var 7mån. gammalt)
Nu hette vi Längan i stället, för folk kallade oss det i och med att huset var en röd länga, nu beståenda av 9:st dubbelrum.

I köksutrymmet hade Sven bygt ett litet burspråk som fick fungera som kiosk. Här såldes lösglass, godis, kaffe, leksaker och tidningar. Sven hade sin 30-års fest som invigning av det nybygda köket.

Våren 1998 rev vi ner ett annex till lemböte lägergård. De skulle bygga nytt och ville bli av med det gammla pojkinternatet som stod på instabil grund (vårt äldsta barn gick ur 1:a klass och vårt 4:e barn var ett och ett halv år gammalt).
Sven tog ledigt från skogsjobbet och jobbade heltid i en månad för att riva ner det gammla anexet. Han tog huset bit för bit och fraktade hem så mycket det gick på sitt bilsläp.
Till slut stod ett antal huskroppar kvar ock lastbilar och en kranbil fick kallas in för transport till Eckerö Torp. Under tiden hade grunden hunnit gjutas emellan allt annat. Samma dag sonen gick ut ettan for karavanen tvärs över Åland. Dagen efter for vi till Lemland och tog vara på plintarna och snyggade till det sissta. Nu tog Sven tilvara på allt och även plintarna som fick bli ny grund åt cafébygnaden.
Spiskupan från den gammla öppna spisen fick bli en utegrill. Det nyrenoverade duchrummet från lemland bygdes om och till så nu hade vi även ett stort duchrum samt WC.
Från det gammla samlingsrummet togs golv, fönster och takstolar. En gammal affärsdisk hittades som hade använts av Susannas morfar några somrar då han en gång i tiden hade butik i sin kaptensvilla här i Torp. Sven puslade ihop och bygde till, till slut stod kaféet klart och i juni 1999 hade vi invigning. Gänget från Svens föreldrahem kom och sjöng och Eric Wall spelade dragspel2003 Nu kallades extra hjälp in för att få färdigt taken och fasaderna till den nya längan med 4-bäddsrum. Schuman och Borgökalle medans Sven jobbade i skogen. Vi spacklade putsade och målade. Nya möbler köptes in och nu hade vi ytterligare 4 stycken nyrenoverade 4-bäddsrum i anläggningen (Nu hade barnaskaran utökats med ett fosterbarn). Sven byggde ytterligare ett kök och ett WC.
Nu hade vi sammanlagt 54 bäddar och kunde ta emot hela busslaser.


Sommaren 2004 renoverades de återstående 4-bäddsrummer med träpanel och nya fina möbler. ett 8-kantigt grillhus byggdes också. Vi passade på att påla till bryggan när pålpråmen ändå var i krokarna. Nu kunde vi äntligen bygga en ordentlig brygga på vår långgrunda sandstrand. Sven bearbetade vassen på stranden med traktorgrävaren och en fin badstrand växte fram.

(2005 fck vi vårt 5:e barn)2006 Köptes ett cykeluthyrningshus från Ro No Rent som dom ville bli av med (dom hade bygt nytt). Huset hade stått i östra hamnen i mariehemn och flyttades hit med kranbil. Detta skulle bli början till ett servicehus till campingen. Marken till campigen bearbetades, stubbarna togs bor och de blivande gäsmattora fräster och harvades. Vägar buggdes och tom. över den vackra skogsbäcken kunde man nu köra bil.2008 byggnadsplan öveområdet godkänndes.
Denna sommar byggdes en stor och fin stranbastu. Trivserlhus monterade ett "stockförråd" som Sven inrädde med mellanvägg, omklädningsrum och bastulavar.
När sudentkörerna Lyran och Akademin från Helsingfors var här kunde den vedeldade bastun invigas. 19°C i vattnet spegelblankt, levande ljus i lyktor och ljumma sommarvindar. Vilken härlig spa anläggning.Skiss över campingen.
Sommaren 2010
Harry spikar trädäck mellan duscharna.
En sjöbod sätts upp. Morgan röjjer vass.

Juni 2011 Sven och Susanna gör staket till campingens servicehus. Skyltar görs och sätts upp.

Susanna målar områdeskarta. Sven provsitter den nya bänken på bryggan.

Strandvy sommaren 2011. Ett gym färdiställdes i December.

Februari 2012 Morgan och Sven isoerar dusch och toalettrum på campingen. ECO-isolering på cafétaket.

Februari 2012 Sven spikar utemöbler.

Hängrännor på servicehuset campingen.

Skorsten och rökkåpa i grillhuset. Underhållsarbete på bryggan.

Lekplats vid campingen. Juni 2012.

LCHF-certifierad restaurang 2012.

Bastun och sjöboden sommaren 2012. Sven förbereder frukostkorgar.2013Söderhagen Photography
Söderhagen+358 18 38596s.eklund@aland.netFO nr. 1311487-5
Degersandsv. 127+358 457 0723697Iban FI73 5578 0420 1270 61
22270 Eckerö ÅlandSE Skog o BrännvedSwift Bic OKOYFIHH
Finland